Pažinkite Ispanijos virtuvę iš arti

Dėl skirtingos geografinės padėties ir Viduržemio jūros klimato ilgainiui išryškėja regionų virtuvių kontrastai, tačiau niekur neapsieinama be alyvuogių aliejaus, patiekaluose dominuoja tik švieži ingredientai – nuo jūros gėrybių iki prieskoninių žolelių pagardams.

GAZPACHO IŠ BRAŠKIŲ

Lankydamiesi Ispanijoje ir jai priklausančiose salose nepraleiskite progos paragauti ispaniškos virtuvės pasididžiavimu laikomos tradicinės paeljos. Nors pagrindinės sudedamosios dalys yra tik trys: ryžiai, alyvuogių aliejus ir šafranas, patiekalo sudėtis varijuoja priklausomai nuo regiono, kuriame jį ragausite, ir virtuvės šefo fantazijos. Tuo tarpu dvejojantiems, ką išsirinkti iš gausaus jūros gėrybių asortimento, siūloma užsisakyti jūros gėrybių kokteilį zarzuela. O išsivaduoti nuo alinančio karščio ispanams padeda vėsinanti gazpacho sriuba, dažniausiai gaminama iš prinokusių pomidorų ir kitų daržovių, nors galima paraugauti ir pagamintos iš… braškių ir arbūzų.

Jūros gėrybių kokteilis zarzuela

BENDRAVIMAS PER MAISTĄ

Ypatingai svarbią vietą Ispanijos virtuvėje užima tapai – užkandžio asorti, kurie patiekiami mažomis porcijomis arba kaip atskiri produktai – kad būtų patogu paimti rankomis. Jų čia galima paragauti pačių įvairiausių: nuo įdarytų alyvuogių, sūrio, ančiuvių iki permatomais griežinėliais supjaustyto Jamon Serrano kumpio. Dažnam svetimšaliui tokia užkandžių kompozicija atstoja netgi pietus, o patiems ispanams tai daugiau bendravimo ritualas.

Populiarus Ispanijos mažų užkandžių asorti - tapas

Nors užkandžius paprastai lydi vynas arba alus, karštą vasaros dieną ispanai gaivinasi sangrija, gaminama iš raudonojo vyno, cukraus, cinamono ir įvairių vaisių gabaliukų. Taip pat ispanai garsėja kaip tikri smaližiai. Tarp populiariausių desertų – crema catalana – kiaušinių ir pieno kremas, apgaubtas traškia karamelės plutele, savo išvaizda ir skoniu primenantis prancūzišką creme brulee. Taip pat prie kavos patiekiama ensaimada – bandelės formos pyragas, apibarstytas cukraus pudra. Itin paplitęs palmių sirupas, vietinių vadinamas palmių medumi, kuriuo gausiai apipilami sluoksniuotos tešlos kepiniai.

Ispanai svetingi, tad prieš dėdami pirmą kąsnį į burną, būtinai palinkėkite Buen apetito!

Tradicinis Ipsanijos kiaušinių ir pieno kremas - crema catalana

Šaltinis: žurnalas “Noriu atostogų!

Patiko? Pasidalinkite 🙂Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Parašykite komentarą